Černá ředkev jako výborný prostředek proti nachlazení

Černá ředkev jako výborný prostředek proti nachlazení

ZASE ZIMA a s ní přicházející respirační potíže

Jak to vlastně u nás vypadá?

Vstupujeme do období, které by mělo být sice zimní, ale dochází velmi často ke změnám teplot. Jeden den je skutečně zima a teploty klesají výrazně pod bod mrazu. A ten druhý najednou vyskočí zase výrazně nad bod mrazu. Není divu, že mnozí z nás v takovémto období trpí nachlazením, které často končí chřipkou, záněty nosohltanu či dokonce angínou.

Prevence je důležitá

Chránit se musíte průběžně po celý rok. Jedině tak se vyhnete častému nachlazení a s tím souvisejícími problémy.
Taky se vám stalo, že si naplánujete dovolenou a ve chvíli, kdy byste se měli začít balit, začnete pozorovat, že na Vás “něco leze”. Nenechte to zajít až sem. Chraňte svůj organismus po celý rok.

Černá ředkev na prevenci a léčbu běžného nachlazení

Pokud jde o chuť, černá ředkev je mnohem silnější a ostřejší než její bílý protějšek. Tato hořká chuťje je jedním z důvodů, proč je konzumace této zeleniny ideální pro chladné zimní dny. Pomáhá zabránit nachlazení a chřipce tím, že stimuluje sliznice a odstraňuje přetížení organismu. Je schopna potlačit již propuklou infekci a podporuje trávicí funkci.
Zlepšuje metabolismus, posiluje imunitu, podporuje trávení, je přirodním antibiotikem a odstraňuje přebytečnou tekutinu z těla.

Černá ředkev má silné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Navíc je prokázáno, že skvěle rozpouští hleny.

Co vlastně černá ředkev obsahuje???

Černá ředkev je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Obsahuje proteiny, sacharidy jako je sacharóza a fruktóza, tuky, provitamín A (karoten), retinol (vitamín A), vitamín B9, R, C, stopové prvky, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík nebo zinek.
Dále také užitečné organické kyseliny, minerální soli, enzymy, fytoncidy, esenciální oleje, bílkoviny a aminokyseliny.

Černá ředkev a med – skvělá kombinace

V tradiční medicíně byla černá ředkev a med vždy používány jako přírodní lék na kašel, bronchitidu a další onemocnění dýchacích cest. Tento vynikající přírodní sirup na kašel má příjemnou chuť a velmi snadno se připravuje.

Jak připravit léčivý sirup?

V první řadě ředkev řádně omyjeme, oloupeme a na jemno nastrouháme. Šťávu pečlivě vymačkáme. Do připravené šťávy přidáme jednu lžíci medu. Poté pouze zamícháme a je hotovo!
Při kašli užívejte půlku lžíce před každým jídlem. Pokud chcete posílit imunitu, tak se sirupem začněte co nejdříve.