Zázrak jménem omega-3 mastné kyseliny

Zázrak jménem omega-3 mastné kyseliny


Slýcháme o nich z reklam, čteme o nich v časopisech, ale víme, proč jsou Omega-3 mastné kyseliny tak zdravé a kde je hledat? Omega-3 mastné kyseliny jsou zázrakem, který nám nabízí příroda. Jejich pravidelný příjem je jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké může těhotná žena udělat pro své dítě. Doktor Andrew Stoll z Harvardovy univerzity je přesvědčen o tom, že kdyby se častěji vyskytovaly ve stravě Američanů, každoročně by zachránily 70 tisíc životů a snížily počet smrtelných arytmií srdce o 30 procent.


Kde hledat omega-3 mastné kyseliny?


V rostlinné říši se nacházejí ve lněných semínkách, ale tento zázrak najdeme především ve zdravých rybách. Nejzdravější jsou totiž ty, které jsou uloveny ve volné přírodě, ne z chovů. Pokud už se vám podaří zjistit, v jakých vodách plavaly ryby, které se chystáte koupit, vyberte si v první řadě lososa. Velké množství omega-3 mastných kyselin mají i ančovičky, sardinky s kostmi, atlantický sleď, atlantická makrela, pstruh duhový, mečoun obyčejný nebo tuňák bílý. Rybí olej najdete i v tabletách v lékárně, ale raději se poraďte s lékařem, jak často a v jakých dávkách ho užívat.


Mezi tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin patří tuňák s obsahem 5 999 mg omega-3 v jedné 100 gramové porci, dále makrela (2 777 mg), sleď (2 541 mg), čerstvé sardinky (1 579 mg), losos (309 mg) a platýs (482 mg). Ze sladkovodních pak úhoř (1 035 mg), sumec (877 mg) či pstruh (717 mg).


Abychom měli dostatek omega-3 mastných kyselin, stačí jíst alespoň 2x týdně tučnější mořské ryby a k tomu zařadit alespoň občas do jídelníčku vlašské ořechy, sóju, různá semínka a další ořechy. Z olejů bychom měli používat především olej řepkový a olivový, jen výjimečně slunečnicový. Občas pak ještě můžeme použít třeba do salátů olej lněný nebo konopný. Ty je ale potřeba uchovávat v ledničce, aby se omega-3 mastné kyseliny nerozkládaly.


Berme si příklad z Eskymáků a starých Japonců


Odborníci dlouho neuměli přijít na to, proč Eskymáci, kteří žijí ve svém teritoriu a živí se převážně rybami, mají podstatně méně tuku a cholesterolu v krvi než Evropané, i když jejich strava obsahuje stejné nebo dokonce ještě vyšší množství tuku. V mase tučných ryb a tuleňů konzumují obrovské množství bílkovin a jejich strava je chudá na cukry. Zdravotní význam ryb je zřejmý i v japonské populaci, pro kterou byly ryby po staletí základem jídelníčku. Při emigraci japonské rodiny do USA, která se postupně přeorientuje na západní stravovací návyky, obyčejně vzroste počet kardiovaskulárních onemocnění v dalších generacích.


Na co všechno jsou tedy dobré omega-3 mastné kyseliny


Začněme buněčnými membránami. Omega-3 mastné kyseliny jsou zabudovány do buněk. Jejich membrány jsou díky tomu propustnější, a proto mohou buňky mezi sebou komunikovat. To například znamená, že neurotransmitery potřebné k navození dobrých pocitů, jako jsou serotonin a dopamin, se mohou dostat do buňky a z ní mnohem snadněji, a tak navozují lepší náladu. Vědci v současnosti zkoumají vliv omega-3 mastných kyselin k léčení deprese.


Významný vliv mají i na problémové chování, myšlení a prožívání. Pozitivně působí na vývoj mozku lidského plodu. Množství omega-3 mastných kyselin ve stravě těhotných žen pomáhá upevnit inteligenci dítěte a jeho motorické dovednosti. Omega 3-mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky, což pomáhá při léčbě prakticky všech degenerativních chorob od onemocnění srdce až po Alzheimerovu chorobu.

Podporují také cirkulaci krve, působí na ředění krve, pomáhají snižovat krevní tlak a pro diabetiky jsou účinné z hlediska zlepšení metabolismu inzulínu a glukózy.


Omega-3 mastné kyseliny v mateřském mléce – kojte děti!


I když umělá výživa pro kojence dosáhla velkého pokroku, ideální výživu malým dětem stále poskytuje mateřské mléko. Představuje přirozený zdroj živin i vody a plně uspokojuje potřeby kojence. Kojené děti v průměru lépe prospívají a jsou odolnější vůči infekcím, nádorovým onemocněním a alergiím.


Nenasycené mastné kyseliny v mateřském mléce tvoří celých 57 % všech tuků. Tuky jsou zde ale složkou velmi proměnlivou, jejich množství totiž přímo souvisí se stravou matky. Na tuk je bohaté především tzv. „zadní mléko“, které dítěti poskytuje značnou část potřebné denní energie. „Zadní mléko“ ale dítě saje až ke konci kojení, doba jednotlivých kojení by tedy neměla být ze strany matky nijak omezována. Další důležité živiny obsažené v mateřském mléce jsou bílkoviny, cukry, vitaminy a minerální látky.


Podle odborníka na výživu Jiřího Bráta jsou omega-3 mastné kyseliny významné již v období těhotenství. Objevují se informace, že děti, jejichž maminky mají ve stravě dostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin, se snadněji učí mluvit a mívají větší slovní zásobu. U těchto dětí se také hovoří o větší ostrosti vidění, která souvisí s prostorovou orientací nebo schopností uchopovat předměty. V průběhu těhotenství čerpá plod omega-3 nenasycené mastné kyseliny z placenty. Po narození dítěte je nejdůležitějším příjmem právě mateřské mléko.


Omega 3-mastné kyseliny mohou být prospěšné i při dalších problémech


Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů


Eskymáci a lidé, kteří jedí hodně mořských ryb, mají vysoký HDL cholesterol (dobrý) a nízkou hladinu triacylglycerolů (krevní tuk). Několik studií prokázalo, že suplementace rybím olejem snižuje hladinu triacylglycerolů a zlepšuje poměr HDL/LDL cholesterolu.


Hypertenze – vysoký krevní tlak


Asi 17 studií potvrdilo, že příjem přibližně 3g rybího oleje denně může snížit krevní tlak u neléčené hypertenze.


Srdeční choroby


Klinické zkušenosti ukazují, že příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA pomáhají snížit rizikové faktory pro vznik srdečních příhod včetně hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Ukázalo se, že rybí olej u lidí kteří prodělali infarkt myokardu, snižuje riziko úmrtí, riziko mozkových příhod a vznik srdečních arytmií. Rovněž zabraňuje rozvoji aterosklerózy a vzniku plaků na cévních stěnách.


Diabetes – cukrovka


Lidé trpící diabetem mají často sníženou hladinu triacylglycerolů a HDL cholesterolu. Rybí olej může pomoci snížit hladinu krevního tuku a zvýšit hladinu HDL cholesterolu. Tím dochází ke zlepšení zdravotního stavu lidí, kteří trpí diabetem.


Alergie


Pro svůj protizánětlivý účinek jsou omega-3 mastné kyseliny vhodné u všech forem alergií jako jsou sezónní rýma, astma, ekzémy apod.


Revmatoidní artritida


Většina klinických studií se soustřeďuje na problematiku revmatoidní artritidy (autoimunitní onemocnění postihující klouby). Několik studií ukázalo, že rybí olej redukuje symptomy jako jsou bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů. Některé studie ukazují pozitivní vliv omega-3 mastných kyselin na artrózu (degenerativní onemocnění kloubů).


Karcinom tlustého střeva


Zdá se, že omega-3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku nádoru tlustého střeva. (Eskymáci mají velice nízký výskyt nádorů tlustého střeva). Studie provedené na zvířatech a v laboratorních podmínkách potvrdily, že omega-3 mastné kyseliny zpomalují progresi onemocnění. Pozitivní účinek se projevuje zejména v časných fázích onemocnění.


Karcinom prsu


Ukazuje se, že omega 3 mastné kyseliny mohou mít preventivní účinek na vznik nádorů prsu. Lze předpokládat i pozitivní účinek při komplementární léčbě nádorů prsu.


Zdroj:http://www.rehabilitace.info/zdravotni/zazrak-jmenem-omega-3-mastne-kyseliny/