Proč a jak pít olivový olej na lačný žaludek? A jak poznáte kvalitní olivový olej?

Proč a jak pít olivový olej na lačný žaludek? A jak poznáte kvalitní olivový olej?


Odborníci na výživu říkají, že je třeba konzumovat dostatečné množství bílkovin, tuků a sacharidů. Existují speciální pravidla pro správné používání nezbytných látek, stopových prvků a vitamínů pro tělo. Bylo zjištěno, že mnoho užitečných látek obsažených v olivovém oleji se 100% vstřebává do lidského těla. Lidé, kteří hodně konzumují tento přírodní olej, mají velmi dobrý zdravotní stav. Je to téměř pravidlo.


Co v olivovém oleji najdeme?


Kvalitní olivový olej obsahuje:


  • Mastné kyseliny (jako třeba omega-3), které jsou schopné zbavit tělo špatného cholesterolu;

  • Fenolové sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky;

  • Mononenasycené mastné kyseliny, které zabraňují vzniku aterosklerózy a závažnému onemocnění jako je rakovina;

  • Vitamíny A, D, E, K, které jsou  nezbytné pro zdravé fungování vnitřních systémů člověka;

  • Kyselinu linolovou, která je schopna urychlit proces obnovení vnitřního a vnějšího poškození.

Je možné konzumovat olivový olej na lačný žaludek?


Konzumace olivového oleje na lačný žaludek před snídaní je dobré řešení. V této době se totiž živiny z olivového oleje velmi rychle vstřebávají a mají tak příznivý účinek na organismus.Takže než si připravíte vydatnou snídani, můžete pomoci tělu tímto způsobem pracovat lépe a naplnit svůj den energií a zdravím. Olivový olej se doporučuje pít na lačný žaludek půl hodiny před jídlem – 1 lžička ráno a večer, nebo 1 lžíce ráno.


Výhody užívání olivového oleje před jídlem


  • Stimulace motoriky střev;

  • Stimulace pohybové funkce střeva;

  • Zabraňuje vzniku mnoha druhů rakoviny spojené s trávicím ústrojím;

  • Podporuje vstřebávání živin.

  • Snižuje kyselost v žaludku;

  • Blahodárný vliv na játra a slinivku břišní;

  • Pomáhá snížit negativní dopady kouření;

  • Dobrý i na kocovinu;

Naše upozornění: Velmi pozor na kvalitu


Abyste dokázali svému tělu opravdu pomoci, zaměřte se na skutečně kvalitní olivový olej. Jejich zárukou nemusí být ani cena, protože v tomto případě neplatí čím dražší, tím lepší. Často jen nesmyslně platíte za značku. Testujte a hledejte ten nejlepší produkt, který vám „sedne“.


Jak poznat kvalitní olivový olej?


Olivový olej má řadu kvalitativních úrovní. Bohužel často narážíme na to, že výrobce nabízí svůj produkt v té nejkvalitnější kategorii, přestože v balení se ukrývá málo kvalitní olivový olej či dokonce směs různých druhů nekvalitních olejů.


S jakými druhy olivového oleje se u nás můžete setkat a v čem se liší?


Nejkvalitnější je Extra panenský olivový olej, který je získaný mechanickým zpracováním za studena. Výhradně ze zralých oliv, které musí mít nejvyšší kvalitu (ne poškozené, plesnivé či jinak znehodnocené olivy). Pochází vždy z prvního lisování oliv a nemůže obsahovat žádné chemické příměsi.


Panenské, olivové a rafinované olivové oleje nepodléhají tak přísným kritériím zpracování. Lisují se při vyšších teplotách ze zbytků, které zůstanou z prvních lisů. Jejich výsledkem je méně kvalitní olej, který se často mísí s oleji nižších kategorií – např. slunečnicovým či řepkovým. Stejně se při jejich výrobě používají méně šetrné postupy a obsahují také chemické příměsi.


Nejméně kvalitní jsou právě poslední – rafinované olivové oleje.


Bio olivové oleje musí být označeny etiketou pro biopotraviny (pokud jsou výrobky skutečně bio kvality, etiketu určitě na obalu najdete) a musí pocházet výhradně z oliv, které nebyly chemicky ošetřeny. Vypěstované ekologicky bez pesticidů či hnojiv proti škůdcům. Také nemohou být zpracovány chemickými postupy. Rovněž tyto olivy musí být vypěstované v lokalitách, v nichž nehrozí intoxikace chemickými látkami (např. z okolních továren, znečištěné vody atd).


Určitě si prostudujte etiketu


Pokud si kupujete skutečně kvalitní olivový olej, vždy musí být na etiketě uvedeno, že je zpracován mechanickými postupy za studena a nikoli chemickou rafinací. Také si všimněte zda olej pochází z oliv nebo jen z výlisků – tedy odpadu (označovaný jako Pomace), který při zpracování oliv vzniká. Také nepočítejte s tím, že skutečně dobrý olivový olej najdete v plastové láhvi. Chcete-li kvalitu, vždy preferujte sklo před plastem.


Pokud na etiketě uvidíte označení DOP, narazili jste na skutečně kvalitní výrobek. DOP – Denominazione d’origine protetta znamená „chráněné označení původu“. Jde o certifikát, který najdete na nejkvalitnějších produktech.


Dá se kvalita poznat na první pohled?


Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že kvalitní olivový olej musí být tmavší a nemůže být zakalený, ale není to pravda. Nefiltrované olivové oleje mohou být zakalené a právě to lidi od koupě odrazuje. Nejde však o vadu, ale o speciální postup výroby, při kterém se do oleje dostávají kousky dužiny, které časem sedimentují a usazují se na dně láhve. Takový olej má nižší trvanlivost, ale nemusíte se obávat, že kupujete špatný a nekvalitní výrobek. Právě naopak.


Vybrat tedy světlejší nebo tmavší olivový olej?


Nesnažte se zjistit kvalitu oleje podle odstínu. Jediný rozdíl mezi tmavšími a světlejšími druhy je v tom, v jaké fázi zralosti oliv byl olej vyráběn. Nejzralejší olivy = nejtmavší olej, jeho jakost to však neovlivňuje. Typickou barvou olivového oleje je zelená barva. V případě, že narazíte na nažloutlé či dokonce téměř bezbarvé oleje, určitě nejde o čisté a kvalitní oleje. Výrobce často kvalitativní nedostatky kompenzuje barevnou lahví. Ale pozor i kvalitní oleje bývají ve tmavé lahvi.


Co olivový olej a jeho vůně


Olivové oleje mohou mít různé vůně podle odrůdy oliv, která může být v každém regionu jiná. Naučte se proto spíše to, jak olivový olej nemá vonět. Nekvalitní olej voní kysele, žlukle nebo je dokonce cítit plísní. Pravý olivový olej by také neměl být cítit přidanými bylinkami či ovocným aroma.


Zkuste tzv. ledničkový test


Chcete-li rychle zjistit jaký olivový olej jste skutečně koupili, dejte ho do lednice. Jak jsme již zmínili, olivový olej obsahuje mononasycené mastné kyseliny, které při nízkých teplotách rychle mění svou konzistenci, houstnou a rychle tuhnou. Čím dříve olej v chladničce ztuhne, tím je kvalitnější. Tento experiment nijak nenaruší kvalitu oleje. Doporučuje se však dlouhodobě skladovat olivový olej při pokojové teplotě.


Zdroj:http://www.rehabilitace.info/zdravotni/proc-a-jak-pit-olivovy-olej-na-lacny-zaludek-a-jak-poznate-kvalitni-olivovy-olej/