Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Mořské řasy a jejich účinky na naše zdraví

Mořské řasy a zdraví

Všechny mořské řasy obsahují chlorofyl a získávají energii fotosyntézou. Patří mezi zelené potraviny, i když ne všechny jsou zelené. Mnohé z nich mají barvu hnědou nebo červenou, chlorofyl je překryt jinými pigmenty.

Mořské řasy jsou neodmyslitelnou součástí čínské i japonské kuchyně, používají je dlouhá léta v Austrálii, Skandinávii, Britských ostrovech, či ostrovech v Pacifiku. U nás jsou dostupné různé druhy sušených mořských řas v obchodech zdravé výživy. Představují vysoce koncentrovaný zdroj živin v dobře využitelné formě. Mohou obsahovat desetkrát více vápníku než mléko a osmkrát více železa než hovězí maso. Ve srovnání s mořskými rybami výhodou mořských řas je to, že neobsahují téměř žádný tuk, a proto v sobě nekumulují toxické látky jako jsou polychlorované bifenyly a další karcinogeny.

Mořské řasy mají mnoho živin a vitamínů

Mořské řasy obsahují velké množství důležitých živin: jód, hořčík, sodík, vápník, zinek, celé spektrum vitaminů skupiny B (včetně B12), které hrají důležitou roli v naší odolnosti proti stresu. Obsahují hodně polyfenolů, mají antioxidační a protirakovinný účinek, jsou zásadité a pomáhají redukovat metabolické překyselení organismu. Mají protivirové, protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky. Jejich součástí jsou polysacharidy obsahující síru s protizánětlivým účinkem vhodným i pro lidi, kteří trpí na astma, artrózu, artritidu, alergie a autoimunitní onemocnění.

Obsahují tzv. fytoestrogeny, které mají pozitivní vliv na hormonální rovnováhu u žen v menopauze a chrání je před osteoporózou, případně rakovinou prsu. Díky vysokému podílu vlákniny, chlorofylu a dalších živin pomáhají z organismu vylučovat škodliviny včetně těžkých kovů jako je rtuť a olovo.

Druhy mořských řas

Arame

Patří mezi hnědé řasy. Má mírně nasládlou chuť, kterou způsobuje vysoký obsah manitolu (sacharid vhodný i pro diabetiky). V Japonsku se používá jako prostředek na snížení krevního tlaku a k léčbě gynekologických onemocnění. Hodí se na vaření spolu s různou zeleninou, předtím ho na 5 minut namočte.

Dulse

Má červenou barvu, jemné lístky s jemnou ořechově kořenovou chutí. Je výborná do salátů. Nemusí se vařit, stačí ji důkladně omýt.

Kelp

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu, podporuje metabolismus a spalování energie. Používá se v malém množství (jako všechny řasy se doporučuje používat často v malém množství), neboť obsahuje mnoho jódu. Předávkování může vést k hyperhyreodizmu, zvýšené činnosti štítné žlázy. Také obsahuje látku mannitol, je vhodný pro diabetiky.

Užívá se v práškové formě nebo v tabletách. Používá se také jako koření do jídla.

Nori

Zlepšuje trávení, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů. Má také příznivý vliv na činnost mozku a podporuje hojení ran. Má výbornou chuť, patří mezi nejpoužívanější řasy. Snadno se upravuje. Jsou to malé vločky, vhodné k dochucování a zdobení běžných jídel.

Wakame

Má sladkou chuť, můžete ji použít i ve studené kuchyni (namočte ji na 5 minut). Čistí krev a podporuje krevní oběh, má posilující účinky na rychlé zotavení.

Kombu

Používá se jako zvýrazňovač chuti, dělá jídlo lépe stravitelným. Při vaření luštěnin kousek přidejte do hrnce a vařte společně. Absorbuje do sebe plyn a jídlo nezpůsobuje plynatost.

Chaluha bublinatá

Z hnědých chaluh se získávají řasové kyseliny a soli, např. želírovací prostředek a hnojiva (dodavatel jódů). Používá se i jako léčivá bylina. Prostřednictvím vysokého obsahu jódu zvyšuje činnost štítné žlázy, která reguluje celkový metabolický obrat v lidském organismu. Tímto mechanismem může chaluha přispívat i ke snižování tělesné hmotnosti a obezity. Předpokládá se, že chaluha může obsahem dalších látek přispívat též k podpoře růstu vlasů.

Čepelatka prstnatá

Stimuluje obnovu tkání, aktivuje buněčný metabolismus, napomáhá hubnutí snižováním tukové tkáně. Nejpoužívanější řasa v kosmetických přípravcích. Působí stimulujícím efektem na procesy celkové látkové výměny, zesilujíc osmotickou výměnu, a také na štítnou žlázu. Tato řasa má schopnost normalizovat minerální rovnováhu. Díky velkému obsahu jódu se často využívá na léčbu přebytečných místních usazenin a celulitidu.

DISTILAD´ ALGUE® - 100% přírodní šťáva z mořských řas, zeleného čaje a citrusových plodů. Při pravidelném užívání vám postupně pomáhá nabýt štíhlejší postavy a uchovat si přitom elán a dobrou náladu. K zakoupení ZDE.

ZDROJ:http://www.rehabilitace.info/bylinky/morske-rasy-a-jejich-ucinky-na-nase-zdravi/